Rallylydnad/Nose Work/ Freestyle

Till de olika områderna i sektorn: Rally, Nose Work eller Freestyle 

Rallylydnad

Kom och träna med oss på klubben om du är medlem eller anmäl dig till en kurs på ÖBK.

Träningar onsdagar 18.00

Dessa onsdag finns en ansvarig på plats som tar fram en bana och eventuellt några kombinationer. 

  • 23 augusti
  • 30 augusti
  • 6 september
  • 20 september
  • 27 september
  • 4 oktober
  • 18 oktober
  • 25 oktober träningstävling

Värden gör en genomgång av skyltarna i banan vid träningens uppstart, ungefär som vid en banvandring. Sedan tränar man fritt och hojtar till om man behöver hjälp med något.

OBS! Har ingen deltagare kommit innan 18.30 plockas banan ned.

Välkomna!

Gå även in och ansök om medlemskap i Facebook-gruppen Rallylydnad ÖBK, där får du lite uppdateringar samt att man GÄRNA får meddela när man ska träna på ÖBK så att flera kan hänga på.

I lilla röda förrådet (bredvid stora röda boden) finns det allt man behöver för att träna, koden får man genom att höra av sig till rally@orebrobk.nu.

Mailet ovan använder du om du vill vara ansvarig för att ta fram en bana och vara värd en onsdag eller sitta i sektorn. 

Kontakt

Sektorns medlemmar

Sammankallande: Kerstin Wickström
Medlemmar: Inga-Lill Svahn
Martina Vikander
Inger Ljungkvist
Anette Sjödin

Kontakt: rally@orebrobk.nu

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana.

”Rally” i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana med ca 15-20 skyltar enligt ”kartläsarens” (förarens) anvisningar. Momenten finns på skyltarna som står i en numrerad bana (olika varje gång) med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”.

I Nybörjarklass (lägsta klassen) är hunden kopplad hela tiden, detta gör att många börjar sin tävlingskarriär i just denna gren. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir svårare moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren. När man går en bana får föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på din 4-bente vän.

Klasserna som finns heter: Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avanceradklass och Mästarklass. I Mästarklassen kan ni om det går riktigt bra även bli Rallylydnadschampion!

Mer info om rallylydnadsregler och skyltar hittar ni här.

Nose Work

Träna nose work på ÖBK

Nose work är en relativt ny gren i Sverige och även på ÖBK. Vi är därför en liten skara som tränar men vi vill gärna bli fler.

Vill du komma och träna Nose work tillsammans med oss? Gå med i vår facebookgrupp >>>
Vi är med i samma sektor som Rallylydnad och freestyle och sammankallande nås på utbildningsmailen rally@orebrobk.nu.

Läs mer om Nose Work på Svenska nose work klubben här

I den spännande hundsporten Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. I Nose Work ska hunden med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund!

Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nose Work ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor. I Nose Work används dofterna: eukalyptus, lagerblad och lavendel.

Freestyle

Träna Freestyle på ÖBK

Freestyle är en relativt ny gren i Sverige och även på ÖBK. Vi är därför en liten skara som tränar men vi vill gärna bli fler.

Läs mer på: Freestyle Svenska Kennelklubben

Freestyle är en hundsport som ger föraren möjlighet att visa fritt utformade lydnadsprogram till musik. Att träna freestyle med din hund både ger och kräver gott samarbete och kontakt. Grundtanken är att freestyle ska vara roligt för både förare och hund.

I freestyle finns två grenar: freestyle och heelwork to music, HtM. I Freestyleklassen väljer man nästan fritt rörelser medan man i HtM har tio fasta fotpositioner som programmet ska vara uppbyggt kring. Båda grenarna lämnar stort utrymme för din kreativitet när du sätter samman era rörelser och väljer er musik. Spännande att planera musiken utefter hund och moment.

På tävling bedöms ekipagens program utifrån tre kategorier: precision och samarbete, innehåll samt tolkning av musik. Alla hundar som fyllt 12 månader är välkomna att delta. Ekipagen tävlar i olika tre olika klasser i resp gren där kraven på programmet ökar med varje klass.