Hej Erica, med Tunevannets Check, svensk mästare i sök 2023!

Vi säger det direkt. Stort grattis till utklassningssegern på SM!

-Tack.

Du och Check var en av förhandsfavoriterna till segern.
Har du, trots ditt norrlandslugn, känt press på att ni ska prestera?

-Att få höra att många tror på oss är kul, men det lägger lite press som ligger och maler i bakhuvudet. Men å andra sidan så är de den sitsen jag vill vara i. Det jag vill mest av allt är att få visa upp min fina hund som jag tycker förtjänar en stund i rampljuset.

Du fick en bra start på fredagen med 10 på stegen och 9,75 på plattsliggning.
Sen var söket på lördagen och där slog ni till med en 10a!

Hur kändes det efter söket och inför resten av lydnaden och uppletandet
som var på söndagen?

-Efter söket var det en otrolig lycka och lite svårt att förstå egentligen, bäst av allt var att ha mina föräldrar, bästa kompis och uppfödare med mig på söket. En härlig stund att dela med dom. Inför söndagen kände jag mig väldigt lugn, har en väldig tilltro till Check att han alltid sköter sitt jobb så de gäller vara för mig att inte göra något annorlunda.

Ja ni brukar få höga poäng på lydnad, började du känna att ni skulle ta
hem detta?

-Ja de började smyga sig på när vi gör en stabil lydnad utan större missar.

Kan du berätta lite om hur du upplevde de olika delarna i tävlingen?

-Söket var otroligt bra ordnat, riktigt rolig bana med flera klurigheter och grymt bra legor. Härlig gäng figuranten och funktionärer i skogen. Under hela söket så kände jag mig väldigt lugn och trygg med Check, de var helt tyst i mitt huvud och de var som att de bara var han och jag där.
Kul att många man kände hade sökt sig till arenan för söndagen, det höjde stämningen! Återigen bra funktionärer runt ringen som lotsade runt oss. Som jag sa tidigare så inga större missar från oss men de fanns lite småsaker jag hade velat sätta.
Till uppletande reflekterade jag inte hur många personer de var i publiken tills vi var klara, men de var väldigt kul att se när vi var klara! Samma som på söket så känns de som att de bara är jag och Check där, en märklig men väldigt betryggande känsla.

Du har haft en karriär med Check sedan 2017.
Har du haft som mål att vinna SM? När kom det målet i så fall.

-Jag skrev en väldigt långsiktig plan för Check när han var ung för jag ville se hur bra jag kunde träna och förvalta honom. Ett av målen var att delta på SM, men nu i efterhand har jag lagt till en ruta för Svensk mästare som jag kunnat checka av 😉

Nu har ni tävlat i sex år och uppnåt det här stora målet.
Hur ser framtiden ut?

-Det är bara att jobba vidare, glad att jag har en hund som är fräsch och vill jobba mer. Både han och jag har mer att lära och de ser jag framemot. 2024 kommer förhoppningsvis bli lika kul!

Vi tackar Erica för intervjun och kommer på att det kanske inte är varje dag man får chans att prata med en svensk mästare. Skulle vi ställt fler frågor, andra frågor? Ja antagligen, men kanske får vi en ny chans redan nästa år?

Styrelsen och hela ÖBK framför ett jättegrattis och önskar lycka till
framöver!